Έρχονται στην Κύπρο τα Πράσινα Περίπτερα

You are currently viewing Έρχονται στην Κύπρο τα Πράσινα Περίπτερα

Πραγματοποιήθηκε στις 19 Μαρτίου, 2024, η υπογραφή της Σύμβασης του Διαγωνισμού για την «Προμήθεια και εγκατάσταση 50 προκατασκευασμένων Πράσινων Περιπτέρων (Green Kiosks) για χωριστή ανακύκλωση σε ορεινές και απομακρυσμένες περιοχές όλων των Επαρχιών της Κύπρου». Η Σύμβαση υπογράφηκε μεταξύ του Τμήματος Περιβάλλοντος και του Αναδόχου (ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ DIGITAL ΨΗΦΙΑΚΕΣ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ – ΑΝΑΠΤΥΞΗ SOFTWARE – ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ Α.Ε.), στην παρουσία της Γενικής Διεύθυνσης Ανάπτυξης, καθώς αποτελεί ορόσημο στο Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας της Κύπρου 2021-2026.

Το Πράσινο Περίπτερο αποτελεί ένα μικρό Κέντρο Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών κατάλληλα διαμορφωμένο σε ένα μικρό τροποποιημένο εμπορευματοκιβώτιο, το οποίο δέχεται διαχωρισμένα ανακυκλώσιμα υλικά από πολίτες. Στόχος του Πράσινου Περιπτέρου είναι να καταγράφει την ποιότητα και την ποσότητα των εισερχόμενων υλικών, καθώς και να επιτυγχάνει λεπτομερή διαχωρισμό και ανάκτηση υλικών υψηλής καθαρότητας και αξίας. Διαθέτει δε ανθρωποκεντρικό χαρακτήρα λόγω φυσικής παρουσίας χειριστή.

Το Πράσινο Περίπτερο θα δέχεται α) χαρτί/χαρτόνι, β) πλαστικό, γ) γυαλί, δ) μέταλλο και ε) ειδικές ροές, ενώ επιπρόσθετα δύνανται να διατεθούν στο Πράσινο Περίπτερο υλικά που μπορούν εύκολα, χωρίς κανενός είδους επεξεργασία, να επαναχρησιμοποιηθούν. Για παράδειγμα, είδη ένδυσης και υπόδησης, παιχνίδια, CD και βιβλία. Σε ό,τι αφορά τις ειδικές ροές, αυτές αποτελούνται από τα βρώσιμα λίπη και έλαια (τηγανέλαια), λαμπτήρες, ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές συσκευές μικρού μεγέθους, καθώς και οικιακές μπαταρίες – συσσωρευτές.

Τα Πράσινα Περίπτερα θα εγκατασταθούν σε πενήντα (50) απομακρυσμένες και ορεινές τοπικές Αρχές σε όλες τις Επαρχίες της Κύπρου. Συγκεκριμένα, πρόκειται για 8 Κοινότητες στην Επαρχία Λευκωσίας, 16 Κοινότητες στην Επαρχία Πάφου, 14 Κοινότητες στην Επαρχία Λεμεσού, 10 Κοινότητες και 1 Δήμο στην Επαρχία Λάρνακας και 1 Κοινότητα στην Επαρχία Αμμοχώστου. Η εγκατάσταση των Πράσινων Περιπτέρων αναμένεται να ολοκληρωθεί το πρώτο εξάμηνο του 2026.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα 2 από τα 8 Πράσινα Περίπτερα στην επαρχία Λευκωσίας θα λειτουργήσουν υπό την ευθύνη της Αναπτυξιακής Εταιρείας Λευκωσίας (ΑΝΕΛ). Συγκεκριμένα η ΑΝΕΛ θα στελεχώσει και θα διαχειρίζεται τα Πράσινα Περίπτερα σε Μάμμαρι και Αγίους Τριμιθιάς.

Τέλος, τα Πράσινα Περίπτερα είναι πολύ σημαντικά στην προσπάθεια των Αρχών Τοπικής Αυτοδιοίκησης να βελτιώσουν τις επιδόσεις τους στην ανακύκλωση και στην επαναχρησιμοποίηση, έχοντας ως γνώμονα την ολοκληρωμένη διαχείριση των δημοτικών στερεών αποβλήτων. Η εγκατάσταση και λειτουργία των Πράσινων Περίπτερων γίνεται στο πλαίσιο του Έργου LIFE IP CYzero WASTE, «Έξυπνη Παρακολούθηση και Αποτελεσματική Μείωση Αποβλήτων στην Κύπρο», στο οποίο η ΑΝΕΛ συμμετέχει ως εταίρος. Μάθετε περισσότερα για το έργο εδώ.