Η ΑΝΕΛ στην 3η Συνάντηση Εταίρων του ShareRES

You are currently viewing Η ΑΝΕΛ στην 3η Συνάντηση Εταίρων του ShareRES

Μέλη της ομάδας μας και εκπρόσωποι της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας Κύπρου είχαν την ευκαιρία να συμμετέχουν στην 3η Συνάντηση των Εταίρων του έργου ShareRES. Η συνάντηση διοργανώθηκε στις 16 και 17 Απριλίου, 2024, στη Ρίγα της Λετονίας από τον εταίρο Riga Planning Region.

Την πρώτη μέρα της συνάντησης όλοι οι εταίροι του έργου συγκεντρώθηκαν για να μοιραστούν εμπειρίες και βέλτιστες πρακτικές σχετικά με το θέμα των ενεργειακών κοινοτήτων. Πιο συγκεκριμένα, εστιάσαμε στους μηχανισμούς υποστήριξης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και τη νομοθεσία σχετικά με τις ενεργειακές κοινότητες στη Λετονία, την αειφόρο αστική ενεργειακή ανάπτυξη στην πόλη της Ρίγας, καθώς και στο νέο έργο Hansa που οραματίζεται ένα ποιοτικό αστικό περιβάλλον για όλους. Επιπλέον, οι εταίροι μας από την Ισπανία, την Ιρλανδία και τη Ρουμανία μοιράστηκαν μαζί μας καλές πρακτικές που εφαρμόζονται στις χώρες τους, ενώ ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΑΝΕΛ παρουσίασε τη μετατροπή του Πανεπιστημίου Κύπρου σε μια πράσινη και έξυπνη πανεπιστημιούπολη, μέσω της χρήσης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Τη δεύτερη μέρα της συνάντησης είχαμε την ευκαιρία να επισκεφτούμε διάφορους Δήμους της περιοχής και να εμπνευστούμε από τα παραδείγματα ενεργειακών κοινοτήτων που είδαμε. Πρώτη μας στάση ήταν το ηλιακό σύστημα θέρμανσης στην κοινότητα του Salaspils, το οποίο είναι το πρώτο κοινοτικό ηλιακό σύστημα θέρμανσης στη Λετονία.

Ακολούθως, επισκεφτήκαμε την κεντρική βιβλιοθήκη του Ogre, η οποία είναι το μεγαλύτερο ξύλινο δημόσιο κτίριο της Λετονίας. Το κτίριο αυτό ανήκει στην κατηγορία των Παθητικών Κτιρίων, γνωστών και ως κτιρίων μηδενικής κατανάλωσης.

Τελευταία μας στάση ήταν ο Δήμος Mārupe, όπου η Πολεοδομική Περιφέρεια Ρίγας υλοποίησε δύο μικρής κλίμακας κοινοτικά έργα. Το πρώτο έργο χρησιμοποιεί ένα σύστημα ηλιακών μπαταριών και θερμικών συλλεκτών για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και την παροχή θέρμανσης στους κοινόχρηστους χώρους μιας τριώροφης πολυκατοικίας. Το δεύτερο έργο σχεδιάστηκε για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας για ιδιοκατανάλωση σε μια σειρά σπιτιών που αποτελείται από έξι νοικοκυριά. Αυτά τα πιλοτικά έργα είναι τα πρώτα έργα αυτού του τύπου στη Λετονία και θεωρούνται πολύ σημαντικά για την κατανόηση πρακτικών, τεχνικών και θεσμικών βημάτων που πρέπει να ληφθούν για την επιτυχή εφαρμογή των ενεργειακών κοινοτήτων στη Λετονία.

Ανυπομονούμε για την επόμενη συνάντηση των εταίρων του έργου ShareRES για ακόμη περισσότερη έμπνευση και ανταλλαγή εμπειριών! Μάθετε περισσότερα για το έργο ShareRES εδώ.