Συνάντηση των Εμπλεκόμενων Μερών του έργου Green Hydra

Συνάντηση των Εμπλεκόμενων Μερών του έργου Green Hydra

Συνάντηση των Εμπλεκόμενων Μερών του έργου Green Hydra

Η ΑΝΕΛ φιλοξένησε την 4η Συνάντηση των Εμπλεκόμενων Μερών του έργου Green Hydra με το Τμήμα Περιβάλλοντος, στις 19 Φεβρουαρίου, 2026.

Η συνάντηση ξεκίνησε με μια σύντομη ενημέρωση για τις προηγούμενες δραστηριότητες των εταίρων του έργου Green Hydra, επισημαίνοντας σημαντικές διαπεριφερειακές εκδηλώσεις που στοχεύουν στην ενίσχυση των περιφερειακών πολιτικών για το υδρογόνο. Στο Sogndal της Νορβηγίας (9–11 Σεπτεμβρίου 2025), αναλύθηκε πώς η ανανεώσιμη υδροηλεκτρική ενέργεια της περιοχής, οι υποδομές και το οικοσύστημα καινοτομίας μπορούν να υποστηρίξουν την ανάπτυξη του υδρογόνου, αντιμετωπίζοντας προκλήσεις στην εξισορρόπηση της ενέργειας και εντοπίζοντας ευκαιρίες για την ενσωμάτωση του πράσινου υδρογόνου στις περιφερειακές στρατηγικές. Στο Λούμπλιν (26 Ιουνίου 2025), οι εμπλεκόμενοι φορείς αξιολόγησαν το οικοσύστημα υδρογόνου της Λουμπέλσκιε, συζήτησαν προκλήσεις πολιτικής και εφαρμογής και τόνισαν πρωτοβουλίες όπως η Περιφερειακή Ετικέτα “Lubelskie”, που στηρίζει την εμπλοκή ΜμΕ και την καινοτομία στον τομέα του υδρογόνου.

Η συζήτηση επικεντρώθηκε στη Διαδικασία Αναθεώρησης του εργαλείου πολιτικής της ΑΝΕΛ (Policy Instrument Review), και πιο συγκεκριμένα στην Ολοκληρωμένη Στρατηγική Χωρικής Ανάπτυξης (OXA) του Δήμου Λατσιών-Γερίου. Η στρατηγική προωθεί την ενεργειακή αποδοτικότητα και τη χρήση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) για παραγωγή, αποθήκευση και αξιοποίηση πράσινου υδρογόνου, με ιδιαίτερη υποστήριξη για ΜμΕ. Η αναθεώρηση, που ξεκίνησε τον Ιανουάριο 2025, περιλάμβανε πέντε συμμετοχικά εργαστήρια με τοπικούς φορείς, παράλληλα με τη σύνταξη της αναθεωρημένης Στρατηγικής Δημοτικής Σχέσης. Το σχέδιο, που υποβλήθηκε στις 6 Ιουνίου 2025 και εγκρίθηκε τον Φεβρουάριο 2026, ενσωματώνει στόχους για βιώσιμη ανάπτυξη, προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή, ανάπτυξη ΑΠΕ, ενεργειακή αποδοτικότητα, ενδυνάμωση δεξιοτήτων, δικτύωση και προώθηση της χρήσης ΑΠΕ στις ΜμΕ.

Αναφέρθηκε επίσης η συμμετοχή στην εκδήλωση του ANEL Hydrogen for a Clean Future: Pathways for Cyprus & Beyond (14 Νοεμβρίου 2025), η οποία συγκέντρωσε περισσότερους από 100 ειδικούς, ηγέτες της βιομηχανίας και υπεύθυνους χάραξης πολιτικής. Το συνέδριο περιελάμβανε βασικές ομιλίες και πάνελ σχετικά με τις ευρωπαϊκές και κυπριακές πολιτικές για το υδρογόνο, τεχνολογικές καινοτομίες και πρακτικές εφαρμογές, παρέχοντας πλατφόρμα για συζήτηση στρατηγικών πλαισίων, ευκαιριών και συνεργασίας σε όλη την αλυσίδα αξίας του υδρογόνου.

Σχετικά με τις μελλοντικές δράσεις, οι συμμετέχοντες συζήτησαν την επόμενη συνάντηση εταίρων του Green Hydra στη Σεβίλλη, Ισπανία, 11–13 Μαρτίου 2026, που θα διεξαχθεί παράλληλα με το European Hydrogen Energy Conference (EHEC) 2026, προσφέροντας εργαστήρια, παρουσιάσεις και ευκαιρίες δικτύωσης για ερευνητές, υπεύθυνους χάραξης πολιτικής και ΜμΕ. Η συμμετοχή των κυπριακών φορέων, συμπεριλαμβανομένης της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας Κύπρου, θα διασφαλίσει την ευθυγράμμιση με τις πολιτικές της ΕΕ για το υδρογόνο. Η επόμενη συνάντηση στην Κύπρο, προγραμματισμένη για τον Μάιο 2026, θα επικεντρωθεί στον προγραμματισμό εργαστηρίων, επισκέψεων μελέτης και στην επιλογή ειδικών για την προώθηση της βελτίωσης των πολιτικών και της ενδυνάμωσης των εμπλεκόμενων φορέων. Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, οι συμμετέχοντες αντάλλαξαν ιδέες για πιθανά θέματα, τοποθεσίες επισκέψεων και προσκεκλημένους ειδικούς, διασφαλίζοντας ότι οι συνεδρίες θα είναι πρακτικές, διαδραστικές και ευθυγραμμισμένες με τους στόχους του έργου.

Μοιραστείτε την ανάρτηση:

Σχετικό Έργο

Improving policies for engaging SMEs in the green hydrogen ecosystem

Ongoing

Economy, Environment

Τελευταία Νέα