Έργο «ΕΥΑΓΟΡΑΣ»: Δημιουργία Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος για τους Δήμους της Κύπρου

You are currently viewing Έργο «ΕΥΑΓΟΡΑΣ»: Δημιουργία Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος για τους Δήμους της Κύπρου

Η πρόοδος του πολυσήμαντου έργου «Ευαγόρας» που υλοποιεί η Ένωση Δήμων Κύπρου και αποτελεί ένα σημαντικό άλμα στην εποχή της ψηφιοποίησης των Δήμων, παρουσιάστηκε στις 11 Οκτωβρίου 2023 στη Λάρνακα. Το έργο υλοποιείται στα πλαίσια του προγράμματος Πολιτικής Συνοχής «Θάλεια 2021-2027» με τη συγχρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σε χαιρετισμό του ο πρόεδρος της Ένωσης Δήμων Κύπρου και Δήμαρχος Λάρνακας κ. Ανδρέας Βύρας, ανέφερε ότι μετά από πολλά εμπόδια και δυσκολίες το έργο «Ευαγόρας» είναι υπαρκτό και σε πλήρη εφαρμογή. Τόνισε ότι το έργο θα συμβάλει σε εξαιρετικά μεγάλο βαθμό στην αποστολή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης ώστε να παρέχει τις καλύτερες δυνατές υπηρεσίες στο χαμηλότερο δυνατό κόστος προς τον πολίτη. Ο κ. Βύρας επεσήμανε ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση βρίσκεται στο μεταίχμιο μιας ιστορικής μετάβασης με τη Μεταρρύθμιση και σε αυτή τη διαδικασία εκσυγχρονισμού, σημαντική θέση κατέχει και αυτή η μεγάλη προσπάθεια για ομοιομορφία των ψηφιακών συστημάτων των Δήμων.

Ο κ. Αντώνης Οικονομίδης, Προϊστάμενος της Διεύθυνσης Τοπικής Αυτοδιοίκησης, απεύθυνε σύντομο χαιρετισμό εκ μέρους του Υπουργείου Εσωτερικών αναφέροντας ότι το έργο «ΕΥΑΓΟΡΑΣ» αποτελεί αφενός ένα πρωτοπόρο έργο, και αφετέρου μία από τις κυριότερες παραμέτρους της επιτυχούς εφαρμογής της μεταρρύθμισης της τοπικής αυτοδιοίκησης. Κάλεσε τους Δήμους να υποστηρίξουν την προσπάθεια αυτή και να συμμετάσχουν ενεργά στις προπαρασκευαστικές δραστηριότητες που πραγματοποιούνται.

Ο συντονιστής του έργου «Ευαγόρας», ανώτερος λειτουργός της Ένωσης Δήμων κ. Χριστόδουλος Ρουσιά, αναφέρθηκε στην πορεία υλοποίησης του έργου, στις αλλαγές που επήλθαν στη σύμβαση λόγω της μεταρρύθμισης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, το χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης του έργου, και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζονται. Ανέφερε επίσης ότι το ενιαίο σύστημα αναμένεται να τεθεί σε παραγωγική λειτουργία τον Ιούλιο του 2024. Σημείωσε τα οφέλη που θα επιφέρει το νέο σύστημα, τόσο στους Δήμους, όσο και στους Δημότες, όπως τη μείωση της γραφειοκρατίας, την αύξηση της παραγωγικότητας, τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας και της αποδοτικότητας των Δήμων, τη δυνατότητα διασύνδεσης του συστήματος με παρόμοια συστήματα του κεντρικού κράτους και του ευρύτερου δημόσιου τομέα, την παροχή ενός μεγάλου φάσματος ηλεκτρονικών υπηρεσιών κ.α.

Ο εκπρόσωπος της ανάδοχου κοινοπραξίας που αποτελείται από τις εταιρείες Hellenic Technical Enterprises Ltd, iSpiral IT Solutions Ltd, Technomart Engineering & Project Consultants Ltd και Open Technology Services SA στην οποία ανατέθηκε η υλοποίηση του έργου, παρουσίασε τις διάφορες λειτουργίες του συστήματος και την πύλη υπηρεσιών, από την οποία θα μπορούν οι δημότες να διεκπεραιώσουν τις συναλλαγές τους με το Δήμο.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης δόθηκε η δυνατότητα στους παρευρισκόμενους να χρησιμοποιήσουν το δοκιμαστικό περιβάλλον του συστήματος.