Τέσσερις κινητές μονάδες σε όλη την Κύπρο για τη συλλογή επικίνδυνων οικιακών αποβλήτων

You are currently viewing Τέσσερις κινητές μονάδες σε όλη την Κύπρο για τη συλλογή επικίνδυνων οικιακών αποβλήτων

Στη δημιουργία μια νέας κουλτούρας μέσα από την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού σχετικά με την ιεραρχία των αποβλήτων, την πρόληψη, την επαναχρησιμοποίηση και την ανακύκλωση, στοχεύει το πρόγραμμα που εγκαινίασε ο Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος στην Πλατεία Ελευθερίας, στις 13 Οκτωβρίου, 2023.

Πρόκειται για την έναρξη της υλοποίησης του έργου «Διαχείριση επικίνδυνων αποβλήτων από νοικοκυριά» από το Τμήμα Περιβάλλοντος, το οποίο στοχεύει στη χωριστή συλλογή και εκτροπή επικίνδυνων αποβλήτων από τα νοικοκυριά σε αδειοδοτημένες εγκαταστάσεις διαχείρισης επικίνδυνων αποβλήτων για κατάλληλη επεξεργασία.

Το πρόγραμμα θα υλοποιείται από τέσσερις ρυμουλκούμενες κινητές μονάδες οι οποίες θα διακινούνται σε όλους τους δήμους και κοινότητες της Κύπρου στη βάση ενός προγράμματος, συλλέγοντας επικίνδυνα οικιακά απόβλητα, σε συνεργασία πάντοτε με τις τοπικές Αρχές.

Κατά τις επισκέψεις το κοινό θα είναι σε θέση να αφήσει τα επικίνδυνα απόβλητά του στην κινητή μονάδα στους διάφορους κάδους που διαμορφώθηκαν εσωτερικά. Συγκεκριμένα, στις μονάδες θα συλλέγονται απόβλητα όπως μπαταρίες, μικρές ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές συσκευές, φυτοφάρμακα, λιπάσματα, εντομοκτόνα, φάρμακα, προϊόντα καθαρισμού, μελάνια και τόνερς εκτυπωτών, λάκες, μπογιές, διαλύτες, βερνίκια, λιπαντικά. Η μονάδα θα παραμένει στο ίδιο σημείο για 2-3 ημέρες και στη συνέχεια θα μετακινείται σε άλλη τοποθεσία. Τα επικίνδυνα οικιακά απόβλητα συλλέγονται και μεταφέρονται στις αδειοδοτημένες μονάδες συλλογικών συστημάτων.

Το έργο χρηματοδοτείται από τα Νορβηγικά Ταμεία ‘Norway Grants Programming 2014-2021’ και υλοποιείται από το Τμήμα Περιβάλλοντος, ενώ τη διαχείριση του έργου έχει αναλάβει η Αναπτυξιακή Εταιρεία Λευκωσίας (ΑΝΕΛ). Οι τέσσερις ρυμουλκούμενες κινητές μονάδες θα πραγματοποιήσουν 250 επισκέψεις σε Δήμους και Κοινότητες της Κύπρου, στη βάση ενός προγράμματος, για την ενημέρωση και συλλογή επικίνδυνων οικιακών αποβλήτων. Το πλάνο επισκέψεων, συνολικής διάρκειας έξι μηνών από τον Οκτώβριο του 2023 μέχρι τον Μάρτιο του 2024, αναθεωρείται ανά 15 ημέρες και αναρτάται στις ιστοσελίδες του Έργου (https://epikindynaapovlita.com/) και του Τμήματος Περιβάλλοντος και στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης του Έργου.