Επιτυχής ολοκλήρωση του έργου «Χωριστή Συλλογή και Διαχείριση Επικίνδυνων Αποβλήτων από Νοικοκυριά»

You are currently viewing Επιτυχής ολοκλήρωση του έργου «Χωριστή Συλλογή και Διαχείριση Επικίνδυνων Αποβλήτων από Νοικοκυριά»

Ολοκληρώθηκε με τεράστια επιτυχία το έργο «Χωριστή Συλλογή και Διαχείριση Επικίνδυνων Αποβλήτων από Νοικοκυριά» στις 26 Απριλίου, 2024. Το εν λόγω έργο υλοποιήθηκε από το Τμήμα Περιβάλλοντος, ενώ τη διαχείριση του έργου είχε αναλάβει η Αναπτυξιακή Εταιρεία Λευκωσίας (ΑΝΕΛ).

Το συγκεκριμένο έργο στόχευε στη χωριστή συλλογή και εκτροπή επικίνδυνων αποβλήτων από τα νοικοκυριά σε αδειοδοτημένες εγκαταστάσεις διαχείρισης επικίνδυνων αποβλήτων για κατάλληλη επεξεργασία. Στόχος του ήταν επίσης η δημιουργία μια νέας κουλτούρας μέσα από την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού σχετικά με την ιεραρχία των αποβλήτων, την πρόληψη, την επαναχρησιμοποίηση και την ανακύκλωση.

Το έργο υλοποιήθηκε από τέσσερις ρυμουλκούμενες κινητές μονάδες οι οποίες διακινούνταν σε δήμους και κοινότητες της Κύπρου στη βάση ενός προγράμματος, συλλέγοντας επικίνδυνα οικιακά απόβλητα, σε συνεργασία πάντοτε με τις τοπικές Αρχές.

Στο πλαίσιο του έργου, η ΑΝΕΛ ανέλαβε την υλοποίηση της δράσης επίσκεψης των κινητών μονάδων στις Αρχές Τοπικής Αυτοδιοίκησης σε Λευκωσία, Λεμεσό, Λάρνακα, Πάφο και ελεύθερη Αμμόχωστο. Συγκεκριμένα, οι κινητές μονάδες επισκέφτηκαν 71 κοινότητες και 26 Δήμους, ενώ από αυτές πέρασαν για ενημέρωση και εναπόθεση επικίνδυνων οικιακών αποβλήτων πέραν των 17.000 πολιτών. Κατά τη διάρκεια των επισκέψεων γινόταν ενημέρωση του κοινού για τα επικίνδυνα απόβλητα, για την κατηγοριοποίηση τους και για τον τρόπο διαχείρισης τους από τα νοικοκυριά.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οργανώθηκαν προγραμματισμένες επισκέψεις μαθητών στις διάφορες κινητές μονάδες, δίνοντάς μας την ευκαιρία να ενημερώσουμε τη νέα γενιά πολιτών για αυτό το σημαντικό θέμα. Συγκεκριμένα, πέραν των 7.000 μαθητών πέρασαν από τις κινητές μονάδες και έλαβαν ενημέρωση για το θέμα.

Κατά τη διάρκεια του έργου, μέσω των κινητών μονάδων που διακινούνταν στους δήμους και κοινότητες, συλλέχθηκαν:

  • 180kg φάρμακα
  • 85kg μελάνια / toners
  • 203kg μπογιές / γόμες
  • 177kg φυτοφάρμακα και
  • 1008kg ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές συσκευές.

Καταληκτικά, μέσα από την επαφή μας με το κοινό στους διάφορους Δήμους και κοινότητες μπορέσαμε προσφέρουμε σωστή και επαρκή ενημέρωση σχετικά με το ποια είναι τα επικίνδυνα οικιακά απόβλητα και ποιος είναι ο σωστός τρόπος διαχείρισής τους για το καλό του περιβάλλοντος και της υγείας μας. Με τη λήξη του έργου οι πολίτες μπορούν πλέον να μεταφέρουν τα επικίνδυνα οικιακά τους απόβλητα στα κατά τόπους Πράσινα Σημεία.